ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ
Θρίλερ με Bρετανούς κατασκόπους στη Μόσχα
Πρωτοφανούς μεγέθους κατασκοπευτικό θρίλερ διαδραματίστηκε στη Μόσχα, την περίοδο των εορτών, με πρωταγωνιστές τη διπλωματική αποστολή της βρετανικής πρεσβείας και κλιμάκια της FSB. Το «δράμα» που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής και είχε πρωταγωνιστή ένα «βράχο», «ήλθε στο φως», όπως ισχυρίζεται η FSB, λόγω της παραβίασης από τη βρετανική πλευρά της «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Oπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της FSB Σεργκέι Ιγκνατσένκο, η επίσημη αντιπροσωπεία της βρετανικής αντικατασκοπίας αρνήθηκε ότι δρα εναντίον της χώρας του.«Ηλεκτρονική φωλιά»
Oλα ξεκίνησαν όταν πράκτορες της FSB, στη διάρκεια έρευνας, εντόπισαν τέσσερις Βρετανούς διπλωμάτες, της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, και ένα Ρώσο βοηθό τους, να έχουν τοποθετήσει μια ηλεκτρονική κατασκοπευτική συσκευή τελευταίας τεχνολογίας, στο εσωτερικό ενός βράχου σε κάποια οδό. Η συσκευή, που η τεχνολογία της μέχρι τη στιγμή του εντοπισμού της ήταν άγνωστη στους Ρώσους, χρησίμευε για την ενδοσυνεννόηση των πρακτόρων που δραστηριοποιούνταν στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η «ηλεκτρονική αυτή φωλιά», σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο της FSB που ανέλυσε τις δυνατότητές της, μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου οι πράκτορες που την προσέγγιζαν να μπορούν απαρατήρητοι να αποθηκεύουν εκεί τα δεδομένα τους με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ακτίνα δράσης της έφθανε τα 20 μέτρα και η ταχύτητα επικοινωνίας από και προς αυτήν, γινόταν σε μόλις δύο δευτερόλεπτα.
Αλλος πράκτορας προσέγγιζε τη συσκευή και παραλάμβανε με ηλεκτρονικό τρόπο όλες τις πληροφορίες. Οι δυνατότητες του μηχανισμού είναι τέτοιες, που ανάγκασαν τον Ιγκνατσένκο να κλέψει λίγο από το βρετανικό χιούμορ και να παραδεχτεί πως πρόκειται για μια μοναδική εφεύρεση!
Σύμφωνα με την FSB οι συσκευές ήταν δύο. Η πρώτη που αρχικά τοποθετήθηκε στην πέτρα κοντά σε πάρκο λίγο έξω από τη Μόσχα αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντικαταστάθηκε από μια δεύτερη την οποία ανακάλυψαν έπειτα από εξονυχιστική έρευνα οι Ρώσοι πράκτορες, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούν και άλλες.
Ποιοι είναι οι τέσσερις
Τα ονόματα των Βρετανών διπλωματών που κατηγορούνται για κατασκοπεία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 30χρονο γραμματέα αρχειοθέτησης της βρετανικής πρεσβείας Κρίστοφερ Πιρτ, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω πάνω από τον «κατασκοπευτικό βράχο». Εντοπίστηκε επίσης ο βοηθός του επισήμου εκπροσώπου της βρετανικής αντικατασκοπίας στη Ρωσία Πολ Κρόντον, ο β΄ γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα Μαρκ Ντόου και ο Aντριου Φλέμινγκ, γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας. Σημαντικότερη επιτυχία, μεγαλύτερη ίσως και από τη σύλληψη των τεσσάρων επίδοξων Τζέιμς Μποντ, αποτελεί το γεγονός πως ο ένας από αυτούς έχει παίξει καίριο ρόλο σε αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ανέπτυσσαν δραστηριότητα στη Ρωσία.
Σχολιάζοντας το τελευταίο, η γραμματέας Τύπου της FSB Ντιάνα Σεμιάκινα δήλωσε πως στο έδαφος της Ρωσίας λειτουργούν χιλιάδες ΜΚΟ από τις οποίες μόνο 92 έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πλειοψηφία συμπλήρωσε, συστάθηκε και χρηματοδοτείται από οργανώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 24-01-06
Δείτε ακόμη: Άγγλοι πράκτορες στην Ρωσσία και ο ρόλος των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων
Σχόλιο, κανείς;