«Επιχείρηση Στήλη νέφους»
Posted by: filopatria on: 23 Νοέμβριος, 2012
- In: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | ΙΣΡΑΗΛ | ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
- 1 Comment
Γιατί ένα νέος πόλεμος στη Γάζα;
του Τιερύ Μευσσάν
Για άλλη μια φορά το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα, και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδει τις εικόνες της ερήμωσης. Αλλά η οργή που προκαλούν αυτές οι καθημερινές φρίκες διατριβή δεν πρέπει να μας αποτρέψει από τη ανάλυση και την κατανόηση των στόχων του. Ο Τιερύ Μευσσάν απαντά το ερώτημα.
Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 19 του Νοεμβρίου 2012
Στις 14 Νοεμβρίου 2012, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ξεκίνησαν την επιχείρηση «Στήλη νέφους» κατά των διοικητικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Την πρώτη ημέρα της επίθεσης, δολοφόνησαν τον Ahmed Jaabari, τον αριθμό 2 του ένοπλου κλάδου της παλαιστινιακής οργάνωσης. Κατέστρεψαν επίσης τις υπόγειες βάσεις εκτόξευσης των πυραύλων τους εδάφους-εδάφους Fajr 5.
Η «Στήλη νέφους» γρήγορα επεκτάθηκε, καθώς η ισραηλινή αεροπορία πολλαπλασίασε τις επιδρομές βομβαρδισμού. Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση προχώρησε με την κλήτευση 30.000 εφέδρων, και γρήγορα αύξησε αυτό τον αριθμό σε 75.000 άνδρες, με κίνδυνο να αποσταθεροποιήσει την οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ έχει δώσει στον εαυτό του την ικανότητα να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας με χερσαίες δυνάμεις.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί αρκετές εξηγήσεις.
Γιατί τώρα;
Το Τελ Αβίβ έχει την πρωτοβουλία στη μέση του μερικού κενού εξουσίας που βασιλεύει στην Ουάσιγκτον. Περιμένουμε το διορισμό των νέων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Οι νέοι διορισμοί μπορεί να είναι η πρεσβευτής Σούζαν Ράις και ο γερουσιαστής Τζον Κέρι. Ωστόσο, μια πικρή μάχη παίζεται προς το παρόν στον Τύπο σε μια προσπάθειά για να αποκλειστεί η κα Ράις. Σε κάθε περίπτωση, η θέση των παραιτούμενων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας είναι αποδυναμωμένη, και οι διάδοχοί τους δεν έχουν ακόμη ορισθεί.
Με τον ίδιο τρόπο, το Τελ Αβίβ είχε πάρει μια παρόμοια πρωτοβουλία με τη επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» κατά την περίοδο της μετάβασης μεταξύ των προέδρων Μπους Jr.and Ομπάμα. Μερικοί σχολιαστές φέρνουν στο νου την εγγύτητα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, και δείχνουν ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν προσπαθούν να γυαλίσουν την εικόνα τους ως σκληροπυρηνικά γεράκια.
Αυτό είναι απίθανο, αφού στην πραγματικότητα, ξεκινούν αυτή την επίθεση χωρίς να είναι σίγουροι εκ των προτέρων για το αποτέλεσμα. Κατά την περίοδο 2008-2009, η αποτυχία του «Χυτού Μολυβιού» ήταν μοιραία για την κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ.
Τι είναι ο στόχος;
Παραδοσιακά, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσαρμόζουν κατάλληλα τους στόχους του πολέμου τους στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Στην χειρότερη περίπτωση, ο στόχος είναι να αποδυναμώσουν την παλαιστινιακή Αντίσταση με την καταστροφή των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας, ακριβώς όπως κάνουν περισσότερο ή λιγότερο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της Χαμάς θα ωφελήσει αυτόματα την Φατάχ στη Δυτική Όχθη – και η Φατάχ δεν θα χάσει την ευκαιρία να πιέσει λίγο σκληρότερα στη αίτηση της για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην καλύτερη περίπτωση, η «Στήλη νέφους» θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα παλιό σιωνιστικό σχέδιο – την ανακήρυξη της Ιορδανίας ως ενός παλαιστινιακού κράτους, τη μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας (ίσως επίσης αυτού της Δυτικής Όχθης) στην Ιορδανία, και την προσάρτηση των ούτως εκκενωθέντων εδαφών. Σε αυτή την περίπτωση, η στρατιωτική επιχείρηση δεν πρέπει να στοχεύει αδιακρίτως όλους τους ηγέτες της Χαμάς, αλλά μόνο εκείνους που αντιτίθενται στην πρώην πολιτική κεφαλή της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, από τη στιγμή που είναι επικριμένος για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του παλαιστινιακού κράτους στην Ιορδανία.
Είναι αυτή η επίθεση συνδέεται με τις ταραχές στην Ιορδανία;
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στραγγαλίσει την οικονομία της Ιορδανίας. Το Βασίλειο γρήγορα έπεσε στο χρέος. Στις 13 Νοεμβρίου (με άλλα λόγια, την ημέρα πριν από την έναρξη της «Στήλη νέφους») η κυβέρνηση ανακοίνωσε άνοδο της τιμής της ενέργειας της τάξης του 11% για τις δημόσιες μεταφορές, και 53% για το εγχώριο αέριο. Η ανακοίνωση τροφοδότησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ήδη σιγοκαίει από την αρχή του έτους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, περίπου το ήμισυ των 120.000 εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων της Ιορδανίας κατέβηκαν σε απεργία.
Την Παρασκευή 16, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Αμάν, φωνάζοντας – «Η ελευθερία προέρχεται από το Θεό!», «Αμπνταλά, ο χρόνος σου τελείωσε!», «Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος». Η πομπή ξεκίνησε από το τζαμί Husseini, και εποπτευόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει συνάψει συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Κόλπου, είναι ήδη στην εξουσία στο Μαρόκο, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, και τη Γάζα. Εκτός από αυτό, Ελέγχουν το νέο συριακό Εθνικό Συνασπισμό. Φιλοδοξία τους είναι να κυβερνήσουν την Ιορδανία με ή χωρίς το Βασιλιά Αμπνταλλά ΙΙ.
Το πιο γνωστό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Ιορδανίας είναι ο κ. Χαλέντ Μεσάαλ, ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ο Μεσάαλ έζησε στην εξορία από το 2001 ως το 2012 στη Δαμασκό, υπό την προστασία του κράτους της Συρίας. Τον Φεβρουάριο του 2012, ξαφνικά κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ για καταστολή του ίδιου του λαού του, και διάλεξε να μετακινηθεί στο Κατάρ, όπου ο Εμίρης Χαμάντ αλ-Θάνι του έδειξε μεγάλη γενναιοδωρία.
Υπάρχει σύνδεση με την αναταραχή στη Συρία εκεί;
Τον περασμένο Ιούνιο, μια ειρηνευτική συμφωνία συνήφθη στη Γενεύη από τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτό υπονομεύθηκε από μια παράταξη των ΗΠΑ, η οποία διοργάνωσε διαρροές στον Τύπο όσον αφορά τη δυτική συμμετοχή στα γεγονότα, εξαναγκάζοντας την παραίτηση του μεσολαβητή Κόφι Ανάν. Η ίδια παράταξη στη συνέχεια προσπάθησε δύο φορές να τερματιστεί η κατάσταση στρατιωτικά, με τη διοργάνωση δύο μαζικών επιθέσεων στη Δαμασκό, στις 18 Ιουλίου και την 26η Σεπτεμβρίου. Όταν αυτές οι επιθέσεις απέτυχαν, η κυβέρνηση Ομπάμα επέστρεψε στην αρχική συμφωνία και αποφάσισε να την εφαρμόσει μετά τις προεδρικές εκλογές και τη αλλαγή του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η συμφωνία καλεί για την ανάπτυξη Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη, που αποτελείται κυρίως από αγήματα από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (SCTO). Αυτή η δύναμη θα είναι επιφορτισμένη με το διαχωρισμό των εμπόλεμων μερών και την σύλληψη των ξένων τζιχαντιστών παρόντων στη Συρία. Επιτρέποντας στη Ρωσία να εισέλθει εκ νέου στη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον ελπίζει να απαλλάξει τον εαυτό της από το βάρος της ασφάλειας του Ισραήλ. Η Ρωσία Θα προστατεύει το σιωνιστικό κράτος από την επίθεση, και θα το εμποδίζει από το να επιτεθεί σε κάποιο άλλος. Η αμερικανική στρατιωτική υποχώρηση από την Μέση Ανατολή θα είναι τότε σε θέση να συνεχιστεί, και η Ουάσιγκτον θα μπορεί να απολαμβάνει και πάλι την ελευθερία της δράσης που χάθηκε εξαιτίας της μόνιμης προνομιακής σχέσης με το Τελ Αβίβ.
Από αυτή την άποψη, οι υποστηρικτές του ισραηλινού επεκτατισμού πρέπει να δράσουν στη Γάζα, και ίσως την Ιορδανία, πριν από τη ρωσική ανάπτυξη.
Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από το σημερινό πόλεμο;
Ο πόλεμος έχει δοκιμάσει την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Το σιωνιστικό κράτος έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «Σιδερένιου Θόλου» ενός συστήματος ικανού να αναχαιτίσει ρουκέτες και πυραύλους από τη Γάζα και το Νότιο Λίβανο.
Αυτό το σύστημα δεν φάνηκε να λειτουργεί σωστά, όταν η Χεζμπολάχ πέταξε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Dimona, ή όταν δοκίμασε τους πυραύλους εδάφους – εδάφους Fajr-5.
Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών της «Στήλη νέφους», η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απάντησαν με βομβαρδισμό του Ισραήλ με ομοβροντίες από ρουκέτες και πυραύλους. Ο «Σιδερένιος Θόλος» κατάφερε να αναχαιτίσει 210 από τις 800 βολές που ρίχτηκαν. Ωστόσο, αυτή η στατιστική δεν σημαίνει πάρα πολλά- το σύστημα φαίνεται να μπορεί να αναχαιτίσει αρκετά πρωτόγονες ρουκέτες, όπως οι Κασάμ και δεν φαίνεται να είναι προσαρμοσμένο σε καμμία πιο εξελιγμένη μορφή οπλισμού.
Thierry Meyssan
1 Response to "«Επιχείρηση Στήλη νέφους»"
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
29 Δεκέμβριος, 2012 στις 21:42
Επιχειρηση …..»της μανας τους ο κωλος».
Οπου να ‘ναι οι μερες τους τελειωνουν.
Και το ξερουν πολυ καλα αυτο.
Αυτο που δεν ξερουν ομως, ειναι οτι οχι μονο δεν θα ‘χουν μερος να κρυφτουν αλλα ουτε σπιθαμη χωρου να τρεξουν.
Ολος ο κοσμος σ Ανατολη και Δυση, τους ξερει πια σαν καλπικες δεκαρες.
Θα φωναζουν τον Χιτλερ να τους γλυτωσει, μιας και τους «Δαμασκηνους» τους κοροϊδεψαν μια φορα!
Εδω θα ‘μαστε και θα γινουμε μαρτυρες της Θειας Δικης